Ahmed Avni Konuk - Ahmed Avni Konuk Ahmed Avni Konuk kimdir? Ahmed Avni Konuk sözleri, ve kısaca hayatı..

Sayfamızda Türk, Besteci, Güfte Derleyici Ahmed Avni Konuk hakkında bilgiler yer almaktadır. Kısaca Ahmed Avni Konuk Kimdir? Hayatı ve Sözleri derlenmeye çalışılmıştır. DemliSozler.com, Sözler, Aforizmalar, Bugün doğanlar, Bugün ölenler, Kimler geldi, kimler geçti, Biyografiler, Kısa Hayatlar, Demli sözler, kimin sözü, söz sahibi, sahibinden sözler, demli, sözler, demli sözler, alıntılar, hayatlar, kim söylemiş
Türk besteci ve güfte derleyicisi. Türk müziğinde Klasik üslubu 20. yy'da da sürdürenlerden biri olmuştur.

İstanbul'da doğdu, 19 Mart 1938'de aynı kentte öldü. Doğumu için çeşitli kaynaklarda değişik tarihler verilmektedir. Küçük yaşta annesiyle babasını kaybetti. Galata Rüştiyesi'nde başlayan ortaöğrenimini Darüşşafaka Lisesi'nde tamamladı. Bu süre içinde Kuran'ı hıfz ettikten sonra cami derslerine devam ederek İslam bilimlerinden icazet aldı, Arapça öğrendi. Hukuk Mektebi'ne girdi. Yükseköğrenimi sırasında Galata İttihad Postanesi Müdüriyet Kalemi'nde çalıştı. Okulu bitirdikten sonra da aynı görevi sürdürerek sırasıyla kalem müdürü, umum müdür muavini, hukuk müşaviri oldu, 1933'te de emekliye ayrıldı. 376 sayılı Posta Kanunu ile Mucip Sebepler Layihası'nı ve buna ilişkin yönetmeliği hazırlayan Konuk, postacılık alanındaki çalışmalarıyla da tanınır.

Konuk Mevleviydi. Bu tarikata girdikten sonra Selanikli Esad Dede Efendi'den ('-1911) tasavvuf bilgileri ve Farsça öğrendi, Mesnevi okudu. Tasavvuf konularının uzmanlarındandı. Bu konulardaki şerhleri ile çevirileri Konya Mevlana Kütüphanesi'ndedir. Muhiddin Arabi'nin Fusûs-ül-Hikem'ı ile Mevlânâ' nın Mesnevi'si için yazdığı şerhler, tasavvuf alanındaki en kapsamlı çalışmalar arasında sayılır. Amatör bir şairdi. Şiirlerinin çoğunu yapıtlarında güfte olarak kullandı. Tevfik Fikret'in Tarih-i Kadîm'ine duygusal ve dinsel bir tepki niteliğinde manzum bir de reddiye yazmıştı.

Müziğe Darüşşafaka'da, Dede Zekâi Efendi'nin dersleriyle başladı. Okulu bitirdikten sonra da onun özel derslerini izleyerek birçok fasıl öğrendi. Eski edvar kitaplarını inceleyerek, kendi döneminde kullanılmayan pek çok makamın yapısını, özelliklerini öğrenmeye çalıştı.

Kuramsal tanımlarına dayanarak özelliklerini tanımaya çalıştığı makamları, yapıtlarında kullandı. Bu alandaki araştırmaları sonucu, dilkeşîde ve bend-i hisar adlı iki bileşik makam düzenledi. Her beyitinde ayrı bir makama geçerek 119 makam kullandığı Rast Kâr-ı Nâtık, Türk müziğinin en uzun yapıtlarından biridir. Mevlevi müziğinin son güçlü örneklerinden biri olan Rûy-ı Irak Ayin'ı UNESCO tarafından plağa alındı.

Hanende adlı bir güfte derlemesi yayımlamıştır. Kitabın başında, makamlarla usûller üstüne açıklamalarda bulunduktan sonra, 95 makamdan kâr, beste, semai, şarkı formlarında 2706 yapıtın güftesini verir. Bestecilerin adları, yapıtların güfteleri, makamları, usûlleri, formları için bugün de başvurulan, en güvenilir güfte derlemelerinden biridir.

YAPITLAR (başlıca): Güfte Derlemesi: Hanende, 1899. Beste: Mevlevi Ayinleri, dilkeşîde, rûy-i ırak, buselik aşiran makamlarında; Takımlar, dilkeşîde, rahatülervah makamlarında; Kâr'lar, suzidil, hicaz, şehnaz makamlarında; Rast Kâr-ı Nâtık; Araban Lenk Fahte Nakış Beste; Araban Yürük Semai; Bayatı araban buselik Yürük Semai; Kürdili hicazkâr Ağır Aksak Semai; Şarkı'hr bestenigâr, muhayyer, sûznâk, sipihr, şehnaz buselik, şedd-i araban, şevk-i dil makamlarında.
kaynak: kimdirkimdir

KAYNAKLAR: Halil Can, 'Ahmet Avni Konuk', Türk Musikisi Dergisi, (9-11), 1948.
Önemli : "Ahmed Avni Konuk" hayatı ve sözleri hakkında hazırlanan bu sayfada bir hata olduğunu düşünüyorsanız veya düzenleme istiyorsanız, geri bildirimde bulunabilirsiniz..
Teşekkür ederiz. demlisozler.com
Bu içerik 935 görüntüleme aldı.

Yorumlar



haluk telci 2022-08-14 08:41:54

ALLAH şefaatlerine nail eylesin. Böyle zatlar dünyaya kolay gelmiyor.

İçeriğe Yorum Yapın

Ahmed Avni Konuk - Ahmed Avni Konuk

Ahmed Avni Konuk

Türk, Besteci, Güfte Derleyici
Doğum Tarihi : 1873
Ölüm Tarihi : 19 Mart 1938

Ahmed Avni Konuk Sözleri
Fazla Görüntülenen Sözleri

BİYGORAFİLER ALFABETİK SIRALAMA

A B C D E F G H I J K L M N O P R S T U V Y Z Q

İÇERİKLER

sandığın kadar zor değil açıklaması
Şiirler
sandığın kadar zor değil açıklaması

sandığın kadar zor değil açıklaması
sandığın kadar az içinde biriktirdiklerin
sağlığın kadar yok önlemli hiç birşey
saflığın kadar yok özündeki herşey

Devamı..
Umut İpinde
Şiirler
Umut İpinde

Gün gelir unutulur verilen bütün vaatler
Gün gelir soyunur kabuğundan gerçekler
Önünde dururken her şeyin çıplaklığıyla
Görülmez olur gerçekler bütün gözler

Devamı..
Ben yeni bir yıl istiyorum
Şiirler
Ben yeni bir yıl istiyorum

ben yeni bir yıl istiyorum
umutların olmadığı
çünkü bütün umutların
gerçekleştiği bir yıl olsun

ben yeni bir yıl istiyorum
çocukların ölmediği
çiçekli çimler üzerinde
koşsunlar cıvıltılarıyla

Devamı..

İçerik Kategorileri..

Güncel Haber Hikayeler Makaleler Oyun Şiirler